عمان، کشوری واقع در جنوب غرب آسیا، در ساحل جنوب شرقی شبه جزیره عربستان قرار گرفته است. فرهنگ عمان اساساً جنبههای فرهنگی مردم ساکن عمان را به خوبی توصیف میکند که عمیقاً ریشهدار و توسط دین اسلام تعریف شده است. در بین مردم عمان، مذاهب تشیع، اباضیه و تسنن غالب هستند.
مردم این کشور فرهنگ بالایی دارند و به عقاید هم احترام میگذارند و بر این باورند که هرکس باید براساس اعتقاد خود زندگی کند.
با اینکه شهر نشینی در عمان همانند دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس از دیرینگی برخوردار نیست اما شهروندان عمانی سعی میکنند در فرهنگ شهرنشینی بسیار جدی باشند،به طوری که فرهنگ شهروندی در میان مردم عمان جایگاه مطلوبی دارد و آموزش و یادگیری بخش مهمی از زندگی کودکان این کشور محسوب میشود.
در ادامه به معرفی مشهورترین و تأثیرگذارترین شخصیتهای عمانی پرداخته می شود:
- سلطان قابوس در سال 1970 پس از یک یک کودتای نظامی به قدرت رسید.
- فاطمه النبهانی تنیسباز زن اهل عمان است که در مجموع در مسابقات بینالمللی برنده ۱ مدال طلا و ۲ مدال برنز شد.
- خلیل بن احمد بن عمرو بن تمیم فراهید فیلسوف، فرهنگ نویس و دستور نویس برجسته عرب بصره مقیم عراق بود. او از طایفه زهران بود. اولین فرهنگ لغت زبان عربی – و قدیمیترین فرهنگ موجود – که کتاب العین نام دارد، به دست او به رشته تحریر درآمده است. بن احمد فراهیدی در مطالعه عروض و موسیقی شناسی نیز نقش مهمی ایفا کرد. نظریات زبانی او بر توسعه عروض فارسی، ترکی و اردو هم تأثیر گذاشت.
- بدر البوسعیدی: سید بدر بن حمد بن حمود البوسعیدی (متولد 1960) یک دیپلمات عمانی است که دبیر کل وزارت امور خارجه عمان و دارای رتبه وزیر است. سید بدر نماینده عمان در نشست های منطقهای و بین المللی از جمله سازمان ملل بوده است.
- سمیه بنت سعید السیابی یکی از دانشمدان معاصر عمان است جایزه ستارگان علم را در دننیای عرب برنده شده است. السیابی در زمینه کاتالیزورها و علم نانو فعالیت دارد. او اختراعات زیادی در این زمینه داشته است.
- راشد بن عمیره الرستقی یکی از شخصیت های برجسته عمانی در زمینه پزشکی و داروسازی است. راشد طبیب مشهوری بود. که توانست بسیاری از بیماری های صعب العلاج را درمان کند. او آثار مهم بسیاری در زمینه پزشکی دارد که تا به امروز نیز مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از مهمترین آثار وی کتاب منهاج المتلمین است.
- أحمد سلیمان الحراصی استاد دانشگاه نزوا و متخصص زمینه شیمی ارگانیک است. او دوران دکتری را در دانشگاه برلین سپری کرد. در دوران کووید-19، او نقش مهمی در زمینه شناسایی سویههای این نوع عفونت در کشور عمان ایفا کرد.
-
سلمه بنت محمد الکندی شیمیدان عمانی است. او استاد شیمی تجزیه و رئیس دانشکده علوم در دانشگاه سلطان قابوس است که تاکنون، جوایز ملی و بینالمللی متعددی برنده شده است.
- رومیثه البوسعیدی فعال حقوق بشر عمانی است. او فارغالتحصیل دانشگاه اوترخت هلند است. او همچنین به عنوان مدیر پروژه ها و امور زیست محیطی و توسعه شیلات در عمان فعالیت میکند. در سال 2021، البوسعیدی یک سخنرانی در تد انجام داد.
- سلیم رشید سوری یکی از تأثیرگذارترین موسیقیدانان سنتی عمان بود که از او به عنوان خالق صوتالخلیج یاد میشود.
- آیلا لانگ فیشر: ایلا لانگ فیشر بازیگری است که کار بازیگری خود را از تلویزیون استرالیا آغاز کرد.او از پدر و مادری اسکاتلندی در عمان به دنیا آمد و در استرالیا بزرگ شد. وی تاکنون در فیلمهای متعددی نقش ایفا کرده است. از جمله کارهای درخشان وی ظهور نگهبانان، رنگو، گتسبی بزرگ، اسکوبی-دو، قطعاً- شاید و لندن است.
- بوثینا الیعقوبی: این دوومیدانی کار، اولین بانوی عمانی شرکت کننده در مسابقات المپیک بود.
- احمد الحارتی: راننده برتر مسابقات اتومبیلرانی عمان و یکی از ورزشکاران برجسته خاورمیانه است. الحارتی سابقه قهرمانی در کاپ بریتانیا و بلانکپین اندورنس کاپ را در کارنامه دارد.
- یوسف بن علوی: او یک یک سیاستمدار عمانی است که تصدی وزارت امور خارجه را به عهده داشت.
- علی عبدالله الحبسی: وی بازیکن فوتبال است که سابقه بازی در تیمهای ویگان و ردینگ در انگلستان را در کارنامهاش به ثبت رسانده است.
- برکات الحارثی: او دوومیدانی کار در رشته دو 100 متر است که موفق به کسب مدال برنز بازیهای آسیایی و مدال طلای بازیهای جهانی نظامی شد.
- اسناها اولال: او یک هنرپیشه هندی است که در فیلم های تالیوود و بالیوودی ایفای نقش کرده است. او به واسطه درخشش در فیلم Ullasamga Utsahamga در سال 2008 به شهرت رسید.
- نیتیا ویدیاساگار: نیتیا ویدیاساگار یک هنرپیشه هندی-آمریکایی است که بیشتر برای بازی در نقش لیلا در سِسِمی استریت شناخته میشود. ویدیاساگار در 11 جولای در مسقط عمان به دنیا آمد اما در هند و ایالات متحده بزرگ شد.